Menarik diri


Ghostery Enterprise membantu anda memahami cara syarikat mengumpulkan dan menggunakan data anda—biasanya untuk menyasarkan iklan kepada anda—dan memberikan anda keupayaan untuk menarik diri daripada penyasaran jika anda mahu. Apabila anda menarik diri daripada syarikat melalui laman web Ghostery Enterprise, Ghostery Enterprise akan menghantar mesej kepada pelayan syarikat tersebut. Mesej ini meminta kuki tarik diri dikembalikan daripada pelayan dan disimpan pada komputer anda dalam bentuk kuki penyemak imbas

Kebanyakan penyemak imbas web membenarkan anda melihat kandungan kuki yang telah disimpan pada komputer anda. Ini membolehkan anda menyemak kehadiran kuki tarik diri itu sendiri. Sebagai contoh, ini yang ditunjukkan oleh Firefox bagi kuki tarik diri DoubleClick:


 

Untuk melihat kandungan kuki tarik diri syarikat tertentu, pergi ke halaman ini, cari syarikat yang ingin didapatkan dan klik pada namanya. Jika syarikat itu menyediakan pilihan tarik diri, anda dapat melihat maklumat kuki tarik diri itu di bawah bahagian 'Kuki tarik diri'.

Anda perlu menyedari bahawa kuki tidak dikongsi pada semua penyemak imbas web. Sebagai contoh, Internet Explorer dan Firefox menyimpan kuki di lokasi yang berbeza dan penyemak imbas ini tidak boleh membaca kuki satu sama lain. Oleh itu, jika anda menarik diri daripada Syarikat ABC pada Internet Explorer, anda TIDAK menarik diri daripada dijejak oleh Syarikat ABC pada Firefox. Anda perlu mengulangi proses pada Firefox untuk menarik diri pada kedua-dua penyemak imbas.